Zwangerschap & Postpartum 

Viharini Ayurveda voor mama's 

De specialisatie Viharini voor mama's biedt holistische en natuurlijke zwangerschap & postpartum begeleiding. Als je een zwangerschapswens hebt of al zwanger bent kun je bij Viharini terecht voor begeleiding hierbij. Ook in de kraamperiode, met name de eerste 42 dagen, is de juiste ondersteuning belangrijk voor het herstel van lichaam en geest van de moeder. Ik kan en pakket ook op maat maken passend bij jou wensen.


Lees ook mijn blog over de postpartumperiode. 

Mijn aanbod:

  • Voeding & leefstijladvies op maat
  • Medicinale kruidenolie afgestemd op jouw situatie
  • Kruidenthee voor zwangerschap & postpartum
  • Kruidendecoctie voor vaginale spoeling of zitbad 
  • Zwangerschap- en kraammassages
  • Buikpakking met castorolie en warme kruik
  • Bengkung Belly Binding
  • Postpartum snack met hoog energie en eiwit gehalte

Een zwangerschap vraagt veel van het lichaam en de geest van de vrouw. Om de zwangerschap zo prettig en gezond mogelijk te doorlopen adviseert Ayurveda dat voor de conceptie zowel de man als vrouw eerst in balans zijn, zowel in lichaam als geest. Denk hierbij aan de reiniging van afvalstoffen in je lichaam, aanpassen van de leefstijl behorende bij jouw unieke blauwdruk oftewel prakruti. 

Ben je al zwanger, ook dan kan Viharini je ondersteunen. Tijdens de zwangerschap mag er niet meer gereinigd worden. Alle focus is nu gericht op het voeden van moeder en kind met de juiste voeding, kruiden en behandelingen. Denk hierbij aan voedingsadvies passend bij de ontwikkeling van het kind in de verschillende trimesters. Of aan speciaal gekozen en verrijkte oliemassages die helpen om het lichaam en de geest in balans te houden en kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van lichamelijke klachten. Massages mogen echter pas na het eerste trimester gegeven worden. Als er in de laatste week/weken ook nog behoefte is aan een massage dan is het ook mogelijk dat ik deze bij jou thuis geef.

Postpartum 

Tijdens de postpartum periode (kraamperiode van 6 weken) is het met name belangrijk om te letten op de juiste voeding en leefstijl om te zorgen dat de Vata dosha weer in balans komt. Rust en ontspanning is hierbij ook een belangrijk onderdeel. Dit wordt ook wel Vata management genoemd. Hiervoor worden ook massage behandelingen, belly binding en kruidendecoctie voor vaginale spoeling of zitbad ingezet. De eerste 6 weken (eventueel langer in overleg) na de bevalling kom ik bij jou thuis langs om een massage te geven. 

Zwangerschap en/of postpartum pakket

Tijdens een intakeconsult (eventueel online) brengen we je specifieke vragen, behoeftes en eventuele klachten in kaart. Ik maak vervolgens een adviesplan voor alle 4 de trimesters. Hierin vind je advies over voeding en kruiden, recept ideeën, yoga en bekkenbodemoefeningen, pranayama oftewel ademhalingsoefeningen per trimester. Tevens help ik je met het maken van zowel een geboorteplan als een postpartumplan.

Mocht je alleen postpartum advies willen dan kan dit ook en beperk ik het persoonlijk adviesplan alleen tot het 4e trimester. Er zijn 2 massages inbegrepen van 60min, je mag zelf bepalen wanneer je deze wilt. Deze zijn uiteraard uit te breiden naar wens.

Na de bevalling is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld via zoom contact te hebben zodat we kunnen kijken waar je behoeftes liggen. Voor een postpartummassage kom ik bij je aan huis. De massage vind plaats op jullie bed. Vooraf aan de massage is er genoeg tijd om kennis te maken als we elkaar nog niet gesproken hebben en als er behoefte aan is om je ervaring van de bevalling te bespreken. Er is ook de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij het verzorgen van maaltijden in de postpartum periode afgestemd op de specifieke behoeftes.

Ik geef de postpartumzorg in heel Gelderland, eventueel iets verder in overleg. De pakket en massage prijzen zijn exclusief reis en parkeerkosten (Binnen Apeldoorn geen extra reiskosten). Onder het kopje consulten & pakketten kun je zien welke mogelijkheden en pakketten er zijn.

Neem gerust vrijblijvend contact op als je vragen hebt over de mogelijkheden van de zwangerschap en postpartum begeleiding.

Wat houdt zwangerschapsbegeleiding in volgens Ayurveda?

Garbha sanskar betekend in Sanskriet letterlijk 'opvoeding in de baarmoeder'. Van oudsher wordt aangenomen dat ook de mentale en gedragsontwikkeling van een kind begint zodra het wordt verwekt. Zijn of haar persoonlijkheid begint vorm te krijgen in de baarmoeder, en dit kan worden beïnvloed door de gemoedstoestand van de moeder tijdens de zwangerschap. Deze kennis kan worden teruggevoerd op oude geschriften. Volgens Garbha sanskar is je baby in staat om invloeden van buitenaf, zoals muziek en andere geluiden, evenals je gedachten en gevoelens te voelen en hierop te reageren. 

Naast ons gedrag hebben ook onze voeding en leefstijl een grote impact op de groei en ontwikkelen van onze baby. Hiervoor heeft Ayurveda een advies dat je alle 9 maanden kunt volgen voor een optimale groei.

Hoe werkt Garbha Sanskar?

Om een ​​moeder te helpen in de best mogelijke gezondheid te laten zijn in het belang van haar opgroeiende baby, stelt Garbha Sanskar een reeks behandelingen en een leefstijl voor. Dit omvat bijvoorbeeld het lezen of zien van positieve dingen die je gelukkig maken, communiceren met je baby, gezond eten en activiteiten uitvoeren zoals ademhalingsoefeningen, massages, rituelen, beweging en mediteren. 


Ik ben verbonden met de website "Vraag de vroedvrouw" (Sinds januari 2022) van Vroedvrouw Margot.

Daarnaast ben ik als partner aangesloten bij Het Geboorte Event , opgericht door Rieneke de Kroon. Op de website van Het Geboorte Event vind je ook mijn bedrijfspagina en de blogberichten die ik heb geschreven. Klik hier om deze te bekijken

A baby fills a place in your heart that you never knew was empty.