Ayurveda 


Ayurveda is de 5000 jaar oude traditionele Indiase geneeskunde. Ayurveda is afkomstig van twee woorden uit de klassieke Indiase taal genaamd Sanskriet, 'ayuh' wat "leven" of "levensprincipe" betekent, en het woord 'veda', dat "wetenschap" of "kennis" betekent. Ayurveda kan dus grofweg vertaald worden als de "kennis of wetenschap van het leven".

De Ayurvedische geneeskunde wordt door de World Health Organisation (WHO) erkent als een wetenschappelijke geneeskunde. 

De kracht van Ayurveda zit in het holistisch geneeskundig systeem. De Ayurvedische geneeskunde leert ons de wereld te zien in relatie tot de vijf elementen (Aarde, water, vuur, lucht en ether) - of dosha's - van vata, pitta en kapha.  De vijf elementen zijn verzamelingen van kwaliteiten die samen de bouwstenen van de natuur vormen. In het lichaam wordt elk element geassocieerd met verschillende weefsels en functies. In de geest worden de elementen geassocieerd met persoonlijkheid kenmerken. Volgens de Ayurvedische geneeskunde wordt iedereen geboren met een mengsel van deze elementen en deze worden weer ondergebracht in de drie dosha's, ook wel basis energieën genoemd. Het bepalen van je unieke dosha combinatie, oftewel je geboorteconstitutie, is de eerste stap naar het vinden van je optimale staat van gebalanceerde en natuurlijke gezondheid. Deze unieke combinatie vormt al onze fysieke, mentale en psychische kenmerken. Je constitutie beïnvloedt je fysiologie, je voorkeuren en antipathieën, je neigingen en gewoonten, je mentale en emotionele karakter en je kwetsbaarheden in de richting van onbalans en ziekte.Een ander belangrijk kenmerk is dat Ayurveda werkt door de klacht of ziekte vanaf de oorsprong aan te pakken in plaats van alleen symptomen bestrijd. Tevens staat preventie voorop. Een ziekte voorkomen is namelijk gemakkelijker dan te genezen.

Ayurveda gaat niet alleen over het nemen van een kruidenformule en het wachten op resultaat. In plaats daarvan moedigt Ayurveda je aan om een ​​actieve deelnemer te zijn in je eigen reis naar genezing en welbevinden. Dit houdt in dat je meer leert over je relatie met de elementen en de dosha's en hoe deze in balans te krijgen en te houden. Ook Het vergt het enig geduld en discipline.

Het Sanskriet woord voor gezondheid, 'svastha', betekend een staat waarin geest, ziel en zintuigen op een harmonieuze manier samenwerken om een ​​gevoel van welzijn en zelfs gelukzaligheid te ervaren. Dit bereiken lijkt misschien een verheven doel, maar Ayurveda biedt een schatkist aan elegante en inzichtelijke hulpmiddelen om ons daarbij te helpen.


De zorg voor zowel de zwangere als de kraamvrouw heeft ook binnen de Ayurvedische geneeskunde een prominente plek. Na mijn eigen ervaring hierin ben ik mij hier meer in gaan specialiseren. Voor meer informatie zie het kopje Zwangerschap & postpartum of bel of mail mij bij vragen.


Ayurveda is the science of life and a holistic approach to healthcare that helps you to live a long, healthy and well balanced life