Vraag het Viharini..

29-09-2019

Op deze pagina wil ik graag regelmatig jullie vragen beantwoorden die betrekking hebben op voeding en leefstijl. Ik zal deze vragen beantwoorden vanuit de Ayurvedische visie. Je blijft altijd anoniem. (klik op de foto voor meer info)

Je kunt je vragen mailen naar info@viharini.nl of sturen via het contactformulier op de website. Vermeldt bij je vraag ook kort wat meer over je achtergrond en huidige leefstijl/voedingspatroon. 

Liefs Rini


1. Dit is een vraag over een plant. Een mooie plant, een groene plant, een welriekende plant! 

De eerste vraag die ik kreeg gaat over een veelgebruikt Ayurvedisch kruid. Dit is een vraag over een plant. Een mooie plant, een groene plant, een welriekende plant!Klik op de foto voor de vraag en mijn antwoord.

Q:
Dat is leuk! Ik heb wel een vraag, over een plant. Ik zou graag weten hoe die heet. Misschien weet jij dat. Ik kreeg t als verlept topje, en weet alleen nog dat het een Ayurvedisch kruid is, de naam ben ik vergeten. Ondertussen is het een grote plant waar ik blij van word en die heel lekker ruikt. Kan ik die ook eten of thee van maken?


A:
Hoi, Leuk dat je deze vraag stelt. Deze mooie plant zou heel goed Ajwain (TRACHYSPERMUM AMMI) kunnen zijn. Op afstand blijft het natuurlijk lastig. Kenmerkend voor deze plant is de sterke en kruidige geur die je ruikt als je over een blad wrijft.
Het deel van de plant dat vaak gebruikt wordt zijn de zaadjes. Je kunt ze vinden in bijvoorbeeld toko's.

Ajwain heeft een sterk aroma dat lijkt op tijm. Het heeft een uitgesproken smaak waardoor je het met mate moet gebruiken omdat het al snel overheerst. 


Het is onmisbaar in de Indiase keuken en wordt voornamelijk toegevoegd vanwege de positieve werking op de spijsvertering. Het kan daarnaast ook helpen bij het elimineren van afvalstoffen in je systeem.
De Ayurvedische kwaliteiten van Ajwain zijn onder te verdelen in de

  • Gunas/eigenschappen: Licht, droog en scherp
  • Rasa/smaken: Bitter en scherp
  • Veepaka/smaak na vertering: Scherp
  • Veerya/kracht of invloed: Heet/Hitte
  • Tejas/vuur: Heeft kwaliteiten die overeenkomen met het element vuur

Al deze kwaliteiten samen maakt dat Ajwain de doshas Vata en Kapha kalmeert en Pitta stimuleert of verhoogd. Het kan op meerdere manieren ingezet worden binnen een Ayurvedisch dieet.

Dit betekend ook dat niet iedereen dit kruid in grote hoeveelheden kan gebruiken omdat het een bestaande disbalans kan verergeren of er een kan veroorzaken. Gebruik het dus het liefst met mate als je het gebruikt zonder advies van iemand die je hier meer over kan vertellen.