Ayurveda en zwangerschap

   Garbha sanskar 

Wat houdt zwangerschapsbegeleiding in?

Garbha sanskar betekend in Sanskriet letterlijk 'opvoeding in de baarmoeder'. Van oudsher wordt aangenomen dat de mentale en gedragsontwikkeling van een kind begint zodra het wordt verwekt. Zijn of haar persoonlijkheid begint vorm te krijgen in de baarmoeder, en dit kan worden beïnvloed door de gemoedstoestand van de moeder tijdens de zwangerschap. Deze kennis kan worden teruggevoerd op oude geschriften en is opgenomen in de Veda's. Volgens Garbha sanskar is je baby in staat om invloeden van buitenaf, zoals muziek en andere geluiden, evenals je gedachten en gevoelens te voelen en erop te reageren. 

Hoe werkt Garbha Sanskar?

Om een ​​moeder te helpen in de best mogelijke gemoedstoestand te blijven in het belang van haar opgroeiende baby, stelt Garbha Sanskar een reeks praktijken en een manier van leven voor. Dit omvat het lezen of zien van dingen die je gelukkig maken, communiceren met je baby, gezond eten en spirituele activiteiten uitvoeren zoals rituelen en mediteren. 

Voor meer informatie over de mogelijke behandelingen en prijzen klik hier.

Wat kan Viharini hierin voor je betekenen?

Als je een zwangerschapswens hebt of al zwanger bent kun je bij Viharini terecht voor begeleiding hierbij. 

Een zwangerschap vraagt veel van lichaam en geest van de vrouw. Om de zwangerschap zo prettig en gezond mogelijk te doorlopen adviseert Ayurveda dat voor de conceptie zowel de man als vrouw eerst in balans zijn, zowel in lichaam als geest. Denk hierbij aan de reiniging van afvalstoffen in je lichaam, aanpassen van de leefstijl behorende bij jouw unieke blauwdruk oftewel prakruti. Mogelijk is het nodig om een uitgebreidere behandeling te ondergaan, een panchakarma kuur, dit zou in overleg in samenwerking met of bij een Ayurvedische therapeut of practitioner in mijn netwerk gedaan kunnen worden.

Ben je al zwanger, ook dan kan Viharini je hierbij ondersteunen. Tijdens de zwangerschap mag er niet meer gereinigd worden. Alle focus is nu gericht op het voeden van moeder en kind met de juiste voeding, kruiden en behandelingen. Denk hierbij aan voedingsadvies passend bij de ontwikkeling van het kind in de verschillende trimesters. Of aan speciaal gekozen en verrijkte oliemassages die helpen om het lichaam en de geest in balans te houden en kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van lichamelijke klachten. Massages mogen echter pas na het eerste trimester gegeven worden.

Neem gerust vrijblijvend contact op als je vragen hebt over de mogelijkheden van de zwangerschapsbegeleiding.

A baby fills a place in your heart that you never knew was empty.